Boston Terriër

De Boston Terriër behoort tot de dogachtige honden en valt op door zijn compacte uiterlijk, het vierkante massieve kop en de karakteristieke "vleermuizenoren", de korte neus en een korte staart. Het gezicht heeft geen rimpels en de korte glanzende vacht zonder onderwol kan in verschillende kleuren voorkomen; gestroomd, zwart of „seal“ (zwart met een roodachtige gloed), waarbij evenwichtig verdeelde witte aftekeningen worden voorgeschreven door de rassenstandaard.

Tot de jaren 1960 was de Boston Terriër een erg geliefde hond in de VS. Vaak behoorde het ras tot de tien meest voorkomende rassen in de VS. Ook vandaag de dag is het ras daar nog vaak te zien. Pas in 1927 zette het ras in Europa voet aan wal. Het ras komt hier nog steeds maar zelden voor, maar het wordt wel steeds populairder. Sinds 1979 is de Boston Terrier de officiële staatshond van de Amerikaanse staat Massachusetts.

Een Boston Terriër is een kameraad voor het leven: hij is temperamentvol, altijd in voor een grapje, mensvriendelijk en sociaal tegenover soortgenoten en andere dieren. Sommige vertegenwoordigers van het ras kunnen buiten de vier eigen muren een jachtinstinct hebben. Hoewel de Boston Terriër erg waakzaam is, is hij niet agressief. Bij sommige exemplaren (vooral reutjes) komt de Terriër in de hond naar boven als hij zijn gebied moet bewaken tegenover soortgenoten. Hoewel hij graag dingen onderneemt is hij geen nerveuze hond. Integendeel – hij straalt gelatenheid uit. Boston Terriërs reageren op de stemming van hun baasje en zijn dus erg gevoelig. In het algemeen geldt: hoe zwaarder de hond hoe rustiger en gelatener hij is. Vooral de lichte Boston Terriërs blijven vaak tot op latere leeftijd speels.

Een lange wandeling of een gezellige middag op de bank – de Boston Terriër is graag van de partij! Elke dag lange trektochten zijn niet verplicht. De hond geniet echter van het gezelschap van zijn roedel – langere tijd alleen zijn is niks voor de Amerikaanse gentleman. Boston Terriërs houden ervan om kleine trucjes te leren, wat niet alleen de band tussen jou en je viervoeter versterkt, maar ook zijn slimme hoofdje aan het werk zet. Sommige Boston Terriërs vinden ook gehoorzaamheid, Dog Dancing en Agility voor kleinere honden leuk. Door hun ongecompliceerde gelaten aard zijn vertegenwoordigers van dit ras ook geschikt om bezoeken te brengen aan zorginstellingen om een lach op het gezicht van de bewoners te toveren. Sommige Boston Terriërs hebben zelfs met succes een opleiding tot therapiehond afgesloten.